Ulkoministeriö

Ulkoministeriön toiminta keskittyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, kauppapolitiikkaan ja kehityspolitiikkaan sekä ulkopoliittisesti merkittäviin kansainvälisiin asioihin ja yleensä kansainvälisiin suhteisiin.

Ulkoministeriön tehtävänä on myös avustaa muita hallinnonaloja kansainvälisten asioiden yhteensovittamisessa.

Painettua aineistoa tilattavaksi
Materiaalia täydentävät digitaaliset aineistot
Tilaamaasi aineistoon kuuluvat digitaaliset lisämateriaalit lähetetään sinulle sähköpostilla viikon kuluessa tilauksesta. Voit myös ladata aineistot suoraan täältä.
Utvecklingssamarbetets resultat: demokrati

Demokrati skapar välfärd och tryggar förverkligandet av mänskliga rättigheter. Under de senaste åren har demokratiutvecklingen dock gått tillbaka. Finland strävar efter att stärka demokratin genom sin utvecklingspolitik.

Allt fler flickor slutför grundskolan

Skolgång öppnar vägen för en bättre framtid och gynnar hela samhället.

Rent vatten åt 1,8 miljoner människor

En fungerande vattenförsörjning ger mer tid för arbete och studier. Den stärker människors hälsa och samhällets klimatresistens.

Sexualfostran för 92 miljoner unga

Sexualfostran för 92 miljoner unga i samarbete med organisationen International Planned Parenthood Federation.

Över 2 miljoner nya arbetsplatser i utvecklingsländer

Arbete tryggar försörjningen och gör det möjligt att bo kvar i de egna boendeområdena. Anständiga arbetsplatser skapar hållbar ekonomisk utveckling och stabila samhällen.


Ulkoministeriö

Hanna Päivärinta, tiedottaja

Hei Hanna! Mistä on kyse kestävän kehityksen tavoitteissa? 
Kyse on kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin tavoittelemisesta kaikkialla maailmassa, tähtäimenä vuosi 2030. Tavoitteita on 17 ja niistä sovittiin YK:ssa syksyllä 2015.

Tavoitteista käytetään myös nimeä Agenda 2030. Jos tarkkoja ollaan, niin Agenda 2030 on toimintaohjelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Käytännössä kuitenkin puhutaan samoista asioista, eli köyhyyden poistamisesta ja kestävästä kehityksestä talouden, ihmisten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta. 

Agenda 2030 velvoittaa kaikkia valtioita, myös Suomea. Mottona on, että ketään ei jätetä kehityksestä jälkeen! Suomessa monet kunnat, yritykset ja järjestöt ovat hienosti lähteneet edistämään kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Sitoumus2050.fi -sivusto tästä oiva esimerkki. Myös jokainen meistä voi toimia tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mitä aineistoja vinkkaisit Agenda 2030 -tavoitteiden käsittelyyn?
SubjectAidin kautta saatavissa julisteissa on esitelty tavoitteiden värikkäät symbolit. Julistetta on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, eli myös kieliluokkiin sitä kannattaa tilata. 

Ulkoministeriön Maailma2030.fi -sivusto on tehty koulujen käyttöön, myös ruotsiksi. Se esittelee Agenda-tavoitteita ja kertoo, miten Suomi kehityspolitiikan ja kehitysyhteistyön kautta edistää tavoitteiden saavuttamista eri puolilla maailmaa. Opettajien työn tueksi sivustolla on runsaasti tehtäviä eri luokka-asteille. Opettajalle-sivulta löytyy runsaasti erilaista lisämateriaalia.

Mikä on oma suosikkisi tavoitteissa?
Lähes kaikki tavoitteet tuntuvat todella tärkeiltä; monet niistä liittyvät toisiinsa. Ehkäpä nostaisin numeron 13 eli Ilmastotekoja ja numeron 10 eli Eriarvoisuuden vähentäminen itselleni tärkeimmiksi. Molemmat tavoitteet ovat sellaisia, että tehtävää riittää niin omassa maassa kuin globaalistikin.   

Hanna Päivärinta, Ulkoministeriö
Opettajien mielipiteitä aineistosta

"Selkeä materiaali, värikäs ja kaunis katsella, paljon tietoa tiiviissä muodossa"

"Parasta: Informatiivinen tiiviisti ja selkeästi, sekä ei kuluta paljon paperia, vaan yhdellä sivulla kaikki oleellinen."

"Sama juliste löytyy kolmella kielellä. Hienoa!"

"Loistava yhteenveto tärkeimmistä 2030-teemoista"

"Selkeä, tieto sopivan tiiviisti niin että heikoimmatkin oppilaat jaksavat sitä lukea + hyvät selkeyttävät kuvasymbolit."