1. Kerro MSC:n toiminnasta
MSC on voittoa tavoittelematon standardointiorganisaatio. Ohjelmamme on ainoa luonnonvaraisen kalan ja äyriäisten sertifiointi- ja ympäristömerkintäohjelma, joka täyttää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n ja globaalin kestävien standardien jäsenjärjestön ISEALin parhaiden toimintatapojen vaatimukset. MSC on myös ainoa maailmanlaajuinen merenelävien sertifiointiohjelma, jonka luotettavuuden Global Sustainable Seafood Initiative (GSSI) on tunnustanut.
2. Miten teidän materiaalejanne voi käyttää opetuksessa?
MSC:n oppimateriaalit liittyvät läheisesti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja ne on rakennettu interaktiivisen kotisivun ja ”Minun isäni on kalastaja” -lyhytelokuvan ympärille. Oppilaasi saavat tutkia, miten tärkeitä meret ja kalastus ovat meille ihmisille, ja mitä voimme tehdä niiden suojelemiseksi. Keskustelut, leikit ja luennot auttavat oppilaita pohtimaan kestävän kehityksen merkitystä käymällä perusteellisesti läpi kestävää kalastusta. Kaikki luentomme on huolellisesti ankkuroitu opetussuunnitelmaan ja kaikista löytyy ohjeet opettajille. Materiaalit on ensisijaisesti suunnattu 4.-9-luokkalaisille ja opetusmateriaaleistamme löydät useita luentosarjoja sekä ala- että yläkoulua varten.
3. Miksi on tärkeää, että nuoret oppivat meristä ja kestävästä kalastuksesta?
Meri ylläpitää koko planeettamme. Se tuottaa suuren osan hengittämästämme hapesta ja syömästämme ruoasta, säätelee ilmastoa, ja tarjoaa toimeentulon miljoonille ihmisille. Meriemme hyvinvointia uhkaa kuitenkin ilmaston lämpeneminen ja ihmisen toiminta, kuten liikakalastus. Kestävällä kalastuksella pystytään suoraan vaikuttamaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin. Myös ruokaturvan kannalta kestävä kalastus on äärimmäisen tärkeä asia, sillä merenelävät ovat ensisijainen proteiinin lähde yli kolmelle miljardille ihmiselle.
Tämän lisäksi mahtavat merenelävät ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, jotka ovat välttämättömiä ihmisten – varsinkin kasvavien nuorten – terveydelle. Kalastuksen ympäristövaikutukset ovat myös pienemmät kuin karjankasvatuksen. Luonnonvaraisten merenelävien syöminen tuottaa alle kymmenesosan punaiseen lihaan liittyvästä hiilidioksidimäärästä. Uusissa pohjoismaisissa ravintosuosituksissa suositellaankin, että ihmiset lisäävät lautaselleen kestävästi pyydettyä kalaa.
On tärkeää, että nuoret oppivat, että heidän valintansa vaikuttavat meriemme hyvinvointiin. Valitsemalla vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä tuemme vastuullisia kalastajia, jotka auttavat varmistamaan, että meret ovat täynnä elämää ja herkullisia mereneläviä tarjolla myös tuleville sukupolville.